O KATALOGU PROIZVODA TVORNICE MUSTAD IZ KARLOVCA

Cijeli proizvodni asortiman tvornice „Mustad“ iz Karlovca  – odjeljenja Jellenc, predstavljen je ovim katalogom. Povijest Mustadovog poduzetništva nalazi se u prilogu.

Iz samog kataloga je vidljivo da je nastao 1933. godine. 1931. godine nakon što je tvornica „IgnacJellenc“ financijski propala tvrtku su preuzeli vlasnici tvornice „Mustad“ iz Karlovca, i tako se cijeli asortiman limene robe, od štednjaka, čavala do prekrasnih žičnih ograda kao i mnogih drugih praktičnih proizvoda našao u asortimanu tvornice „Mustad“ iz Karlovca.

Dizajn nekih proizvoda kao što su štednjaci  i ograde kod starijih posjetitelja ove prezentacije pobudit će nostalgiju a vjerujemo kod onih mlađih radoznalost. U zadnje vrijeme primjećuje se trend retro-dizajna pa će možda predstavljeni proizvodi kod suvremenih dizajnera biti inspirativni.

Jedan od naziva za  peći  je „Sunce“ – tko ne bi prigrlio sunce u dugim hladnim zimskim danima i noćima u svom domu. 

U predratno vrijeme, pa dugo iza rata (II. svjetskog) kuhalo se isključivo na pećima na drva dok ih električne i plinske peći nisu izbacile iz upotrebe, tako da je peć bila značajan, ako ne i najznačajniji dio kućanstva, ono na čemu se cijele godine pripremala hrana, a što je zimi grijalo. Vjerojatno je i stoga to za tvornicu Mustad bio profitabilan proizvod.

Dio asortimana odnosi se na bravarsku robu, tu su razne spojnice, okovi, brave za vrata, zasuni, (rigljevi) neophodni za svako kućanstvo i šire.

Čavli su bili značajan dio asortimana, kako tvornice „Mustad“ tako i pripojene tvornice „Jellenc“. Proizvodili su se čavli za razne primjene, postolarski čavli, potkivački čavli, čavli za razne stolarske i graditeljske potrebe. Bili su vrlo kvalitetni i izvozili su se gotovo na sve kontinente.

Tu su i potkovice za obuću, brukvice za đonove i opanke, pera za cipele kao i žični čavli.

Dizajn strojnog žičnog pletiva nije promijenjen do danas. Bodljikava žica nalazila la je primjenu naročito u ratu.  Slična je danas žilet žica razvučena po mnogim europskim granicama.

Okrugle mišolovke donedavno su se primjenjivale naročito kod seoskih domaćinstava. Brnjice za tako dobrodušne i drage životinje kao što su volovi odavno nisu u upotrebi.

Prekrasne žične ograde mogu se još  ponegdje uz nostalgiju vidjeti po gradovima.

Katalog je dobro sačuvan, nedostaje nekoliko stranica i slika proizvoda koji su izrezani.

                Marica Basar