MEĐUNARODNI DAN ARHIVA

Dana 08. 06. 2018. u Državnom arhivu u Karlovcu, zajedno s brojnim gostima i uzvanicima, svečano je deseti put obilježen Međunarodni dan arhiva.

            Manifestaciji su prisustvovali predstavnici upravnih i pravosudnih tijela, predstavnici vjerskih zajednica, škola, kulturnih ustanova kao i brojni zaljubljenici u povijest i kulturu.

            Predstavljen je Zbornik radova Državnog arhiva u Karlovcu, koji je svojim sadržajem rezultat petogodišnjeg rada na obilježavanju stote obljetnice prvoga svjetskog rata, kako predavanjima, tako i izložbama. Zbornik je predstavila urednica Marica Basar, diplomirana arheologinja i arhivistica.

            Predavanje Nikole Tominca, pukovnika u mirovini, o karlovačkim postrojbama u prvome svjetskom ratu predstavio je Dubravko Halovanić u odori časnika 96. k. u. k. karlovačke pukovnije.

            Silvija Štakorec, diplomirana povjesničarka i arhivistica, održala je zanimljivo predavanje o završetku prvoga svjetskog rata.

            Postavljena je izložba vezana za završetak prvoga svjetskog rata.

            Izložba je popraćena izlaganjem arhivista i profesora Damira Klaića, suautora izložbe.

            Manifestaciju su uveličali učenici Glazbene škole u Karlovcu izvedbama na bubnju i gitari. Izvorni folklorni pjevači iz Oštarija za kraj su izveli nekoliko pjesama iz razdoblja prvoga svjetskog rata.

Fotogalerija: